Dyniowe ciastka z czekoladą od @plantbasedmartyna (www.jedzrosliny.blogspot.com)
Składniki na ok. 16 ciastek:
szklanka mąki owsianej
1/4 szklanki mąki kokosowej
1/4 szklanki mąki ryżowej
200g puree z dyni (najlepiej gęste z dyni hokkaido)
1/2 średniego, dojrzałego banana (50g)
120g erytrolu (lub ksylitolu / innej subst. słodzącej)
50g czekolady "mlecznej" z orzechami laskowymi iChoc
łyżeczka cynamonu lub przyprawy do piernika
łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Mieszamy razem mąki, cynamon/przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. W drugiej misce miksujemy na gładką masę puree dyniowe i banan, dodajemy erytrol i mieszamy. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy. Czekoladę siekamy w kostkę i dodajemy do ciasta. Z masy formujemy kulki (można zwilżyć dłonie aby było łatwiej), które następnie delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w 190*C. Przechowujemy w puszce na ciastka do 3 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz