Korzenne pierniczki od @fit.ella
Składniki (ok. 45 pierniczków):
✔️ 2 duże łyżki oleju kokosowego [stałego]
✔️ 3 duże łyżki miodu [stałego]
✔️ 1/4 szklanki wody
Rozpuszczamy w rondelku, ale nie gotujemy!
Zostawiamy do lekkiego przestygnięcia, a w tym czasie w misce przesiewamy suche składniki:
✔️ 2 szklanki mąki (na pół orkiszową i żytnią)
✔️ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
✔️ 2 łyżeczki przyprawy do piernika
✔️ 2 szklanki mąki (na pół orkiszową i żytnią)
✔️ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
✔️ 2 łyżeczki przyprawy do piernika
✔️ 2 duże łyżki ksylitolu
Mieszamy i dolewamy płynne składniki. Wilgotną dłonią zagniatamy ciasto, lepimy kulę. Owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na około 1,5h. Blat posypujemy mąka i wałkujemy cienko ciasto. Wycinamy pierniczki foremkami lub szklanką. Pieczemy około 8-9 minut w 180*C. Zostawiamy do ostygnięcia aby były chrupiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz