poniedziałek, 28 listopada 2016

Korzenne pierniczki


Korzenne pierniczki od @fit.ella

Składniki (ok. 45 pierniczków):
✔️ 2 duże łyżki oleju kokosowego [stałego]
✔️ 3 duże łyżki miodu [stałego]
✔️ 1/4 szklanki wody 

Rozpuszczamy w rondelku, ale nie gotujemy!
Zostawiamy do lekkiego przestygnięcia, a w tym czasie w misce przesiewamy suche składniki:
✔️ 2 szklanki mąki (na pół orkiszową i żytnią)
✔️ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
✔️ 2 łyżeczki przyprawy do piernika
✔️ 2 duże łyżki ksylitolu

Mieszamy i dolewamy płynne składniki. Wilgotną dłonią zagniatamy ciasto, lepimy kulę. Owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na około 1,5h. Blat posypujemy mąka i wałkujemy cienko ciasto. Wycinamy pierniczki foremkami lub szklanką. Pieczemy około 8-9 minut w 180*C. Zostawiamy do ostygnięcia aby były chrupiące.


NAJTAŃSZY OLEJ KOKOSOWY KUPICIE TUTAJ


NAJTAŃSZY KSYLITOL KUPICIE TUTAJ



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz