Serniczki bez pieczenia na sezamowo-orzechowym spodzie z czerwonymi owocami od @kinga_sbr
Serniczki (8 sztuk)
I warstwa:
~60g sezamu
~2 łyżki płatków owsianych
~1 łyżka miodu
~1 łyżka masła orzechowego
Sezam i płatki mielimy na mąkę.
Przesypujemy do miski.
Dodajemy miód i masło. Zagniatamy i wykładamy dna foremek.
II warstwa:
~240g serka naturalnego ( u mnie petit suisse) lub jogurtu greckiego
~łyżka wiórek
~łyżka wiórek
~odrobina olejku waniliowego
~łyżeczka agaru rozpuszczona w kilku łyżkach gorącej wody
~łyżeczka agaru rozpuszczona w kilku łyżkach gorącej wody
Serek, wiorki i olejek miksujemy, dodajemy agar i miksujemy jeszcze przez chwile. Po łyżce masy wykładamy na I warstwe. Chowamy do lodówki do stężenia na 15 minut.
III warstwa owocowa
~ 2 garści mrożonych czerwonych owoców
~ 1,5 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
~2 łyżki miodu
~ 2 łyżki mąki migdałowej lub zmielonych platkow migdalowych
Owoce przelewamy chłodną wodą na durszlaku i umieszczamy w blenderze. Dodajemy miód. Blendujemy całość. Dodajemy mąkę migdałową i jeszcze raz blendujemy do ujednolicenia. Masa powinna być bez grudek. Olej kokosowy roztapiamy w rondlu na bardzo małym ogniu i przelewamy do blendera. Blendujemy raz jeszcze ok. 20-30 sekund, tak aby olej dobrze wymieszał się z masą. Gotową masę przekładamy z pomocą łyżki na masę serową. Chowamy ponownie do lodówki na 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz