Jarmużowe biszkopciki wypełnione kokosowym nadzieniem, oblane gorzką czekoladą od @candy_pandas_blog 👏😍 (www.candy-pandas.blogspot.com)
Składniki (keksówka: 24x11 cm):
Zielone ciasto
-70g świeżego jarmużu (bez łodyg)
-30g oleju kokosowego
-2 łyżki soku z cytryny
-80g ksylitolu
-2 jajka
-110g mąki orkiszowej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
Kokosowe nadzienie
-400ml schłodzonego mleka kokosowego (lekko gęstego)
-100g wiórków kokosowych
-ksylitol według preferencji
-4 łyżeczki agaru + 1/3 szkl. wody
Polewa
-ok 150-200g dobrej jakości czekolady deserowej (u nas be cukru białego)
-kilka truskawek (do dekoracji)
ZIELONE CIASTO
Olej, sok z cytryny i jarmuż zblendować na gładką masę.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać ksylitol i żółtka. Dodać masę jarmużową i połączyć wszystko delikatnie mieszając. Mąki i proszek do pieczenia przesiać partiami do zielonej masy ostrożnie mieszając ciasto. Ciasto przelać do formy. Piec w 200’C ok 40 minut, najlepiej sprawdzać wilgotność patyczkiem. Po wystudzeniu przeciąć aby powstały dwa blaty.
KOKOSOWE NADZIENIE
Mleczko kokosowe, wiórki i substancje słodzącą dokładnie zmiksować mikserem, pozostawić na 15-20 minut do napęcznienia. Agar namoczyć w 1/3 szkl. wody ok 5 minut. Następnie podgrzać w garnuszku i gdy zacznie się gotować wlać strumieniem do masy kokosowej jednocześnie cały czas miksując całość. Gdy używamy żelatyny również namoczyć ją w 1/2 szkl. wody ok 5 minut. Podgrzać i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Wlać do masy kokosowej jak przy agarze.
Pierwszy blat umieścić w keksówce, wylać na niego masę gdy zacznie tężeć, następnie przykryć drugim blatem. Wszystko umieścić w zamrażarce na ok 4 godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto z zamrażarki i jeśli jest to możliwe ostrym nożem podzielić je na kostki, najlepiej jednak odczekać od 30minut do 1 godziny.
Kostki oblać gorzką czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Znów wszystko umieścić w lodówce do zastygnięcia czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz