Tarta orzechowa z kremem karmelowym od @weganon 👌 (www.weganon.pl) 💕
SKŁADNIKI:
Na spód:
– 1 szklanka pestek słonecznika
– 2 szklanki wiórków kokosowych
– syrop daktylowy lub z agawy do połączenia suchych składników (ok. 3-4 łyżki)
– 1 łyżka kakao
– 1 łyżeczka cynamonu
Na masę:
– 2 szklanki suszonych daktyli
– 1 puszka mleka kokosowego 400 g (zawartość kokosa min. 80% i tłuszczu 17%), wstawiona na 1 dzień do lodówki
– 1,5 szklanki orzechów laskowych
– 5 łyżek wody z moczenia daktyli
Polewa:
– 1 czekolada 70% 100 g
– ½ szklanki dowolnego mleka roślinnego
– około szklanki orzechów laskowych
– 1 łyżeczka cynamonu
WYKONANIE:
Spód:
– wiórki i słonecznik zmielić np. malakserem na bardzo drobne okruszki. Dodać kakao i cynamon. Wymieszać. Dodawać syrop w ilości zapewniającej powstanie gliniastej i zwartej masy
– dno i boki formy do tart (najlepiej z wyjmowanym dnem) o średnicy ok 28 cm wylepić masą
Masa:
– daktyle namoczyć w wodzie przez kilka godzin lub krócej. Powinny być miękkie. Odcisnąć nadmiar wody
– z puszki wyjąć tylko białą stałą część. Przełożyć do miski i wraz z daktylami oraz wodą z moczenia zmiksować na gładko (można malakserem lub blenderem)
– dodać orzechy, wymieszać i wylać na spód. Wyrównać wierzch
Polewa:
– mleko podgrzać prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę i cynamon. Wymieszać do rozpuszczenia się składników
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz