Tarta migdałowa z białej fasoli autorstwa@truetastehunters 🍰 (www.truetastehunters.com)
(forma na tartę ok. 22-24 cm)
spód:
- 100 ml płynnego oleju kokosowego
- 60 g syropu daktylowego
- 70 g mleka roślinnego, najlepiej migdałowego
- 150 g mąki gryczanej, użyłam Amarello
- 120 g bezglutenowych płatków owsianych
- 50 g płatków migdałowych / migdałów , uprażonych na suchej patelni i zmielonych na mąkę
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- kilka kropel ekstraktu migdałowego
- 1 łyżka amaretto (można pominąć)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Wszystkie składniki zagniatam w jednolitą masę.
Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, natomiast jej boki wysmarowuję olejem kokosowym.
Spód i boki tortownicy wyklejam ciastem. Całość wkładam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na ok. 15 min.
Upieczony spód wyciągam z piekarnika i pozostawiam do ostudzenia.
masa migdałowo-fasolowa:
- 480 g ugotowanej białej fasoli (może być z puszki, lecz wtedy musicie ją bardzo dobrze wypłukać z zalewy)
- ok. 120-140 g ksylitolu
- 200 g blanszowanych migdałów (lub płatków migdałowych), podprażonych na suchej patelni i zmielonych na mąkę
- 30 g oleju kokosowego
- 75 g mleka roślinnego, najlepiej migdałowego
- 1 łyżka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego / ziarenka z 1 laski wanilii
- 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
top:
- ok. 300 g świeżych malin (możesz zamienić na inne kwaskowate owoce np. jeżyny, wiśnie, porzeczki)
- płatki migdałowe
Do malaksera wrzucam fasolę i pozostałe składniki. Całość dokładnie blenduję.
Przekładam masę na ostudzony spód. Na górze tarty układam świeże maliny i ozdabiam całość płatkami migdałowymi.
Tartę wkładam do lodówki na ok. 2-3 h.
NAJTAŃSZY OLEJ KOKOSOWY KUPICIE TUTAJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz