poniedziałek, 21 listopada 2016

Pizza na spodzie z kalafiora


Pizza na spodzie z kalafiora według @tastelifeup 😍 (www.tastelifeup.pl

SKŁADNIKI (pizza na dużą blaszkę z piekarnika):

na ciasto:
– 1 kalafior
– 1 szklanka startego na drobnych oczkach parmezanu (ok 50 g)
– 1 jajko
– kilka łyżek mąki ziemniaczanej, z ciecierzycy, owsianej lub pszennej (do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta)
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka suszonej bazyli i oregano
– sól
na sos:
– puszka pomidorów bez skórki
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– gałązka świeżej bazylii (można zastąpić suszoną- do smaku)
– oregano, sól, pieprz i ewentualnie cukier
dodatkowo – lubione dodatki, u nas:
– ok 100 g szynki prosciutto (6-7 plasterków)
– kulka mozzarelli
– świeża rukola


WYKONANIE:

Do moździerza wlewam 2 łyżki oliwy i wsypuję po łyżce bazylii i oregano. Odstawiam na chwilę. Jeśli nie macie moździerza wlejcie oliwę do miseczki i wsypcie zioła. W oliwie zioła cudownie „otworzą” smak.
Kalafiora gotuję w osolonej wodzie prawie do miękkości. Odcedzam i studzę. W tym czasie przygotowuję sos.
Do garnka wlewam pomidory z puszki (jeśli są gorzkie – lekko słodzę), dodaję rozgniecione, nieobrane ząbki czosnku, oliwę, sól, pieprz i zioła. Duszę całość na wolnym ogniu do częściowego odparowania wody i uwolnienia aromatów.
Ostudzonego kalafiora przekładam do blendera, miksuję na puree. Otrzymaną pastę przekładam na ścierkę i porządnie odciskam z wody – to ważne. Jeśli masa będzie zbyt wodnista będziecie musieli dodać duuużo mąki żeby uzyskać konsystencję ciasta.
Odciśnięte puree z kalafiora przekładam do miski, dodaję jajko, parmezan. Rozcieram w moździerzu wcześniej przygotowane zioła i dodaję do reszty składników. Mieszam całość do połączenia. Dodaję mąkę do momentu uzyskania ciasta, które będzie dało się formować w rękach.
Spód przekładam na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i formuję na średnio cienki (Ty możesz zrobić dowolną, ulubioną dla siebie grubość ciasta). Wierzch smaruję łyżką oliwy z oliwek żeby nie wysechł i wstawiam do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i podpiekam ok 10-15 min.
Podpieczony placek wyciągam, smaruję sosem pomidorowym, z którego wcześniej wyciągam ząbki czosnku. Na wierzch układam szynkę i mozzarellę i ponownie piekę przez ok 10-15 min w 220 stopniach (można też piec w niższej temperaturze i pod koniec pieczenia włączyć termoobieg).
Gotową pizzę posypuję świeżą rukolą i podaję.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz