Pizza na spodzie z kalafiora według @tastelifeup 😍 (www.tastelifeup.pl)
SKŁADNIKI (pizza na dużą blaszkę z piekarnika):
na ciasto:
na ciasto:
– 1 kalafior
– 1 szklanka startego na drobnych oczkach parmezanu (ok 50 g)
– 1 jajko
– kilka łyżek mąki ziemniaczanej, z ciecierzycy, owsianej lub pszennej (do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta)
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka suszonej bazyli i oregano
– sól
na sos:
– puszka pomidorów bez skórki
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– gałązka świeżej bazylii (można zastąpić suszoną- do smaku)
– oregano, sól, pieprz i ewentualnie cukier
dodatkowo – lubione dodatki, u nas:
– ok 100 g szynki prosciutto (6-7 plasterków)
– kulka mozzarelli
– świeża rukola
– 1 szklanka startego na drobnych oczkach parmezanu (ok 50 g)
– 1 jajko
– kilka łyżek mąki ziemniaczanej, z ciecierzycy, owsianej lub pszennej (do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta)
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka suszonej bazyli i oregano
– sól
na sos:
– puszka pomidorów bez skórki
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– gałązka świeżej bazylii (można zastąpić suszoną- do smaku)
– oregano, sól, pieprz i ewentualnie cukier
dodatkowo – lubione dodatki, u nas:
– ok 100 g szynki prosciutto (6-7 plasterków)
– kulka mozzarelli
– świeża rukola
WYKONANIE:
Do moździerza wlewam 2 łyżki oliwy i wsypuję po łyżce bazylii i oregano. Odstawiam na chwilę. Jeśli nie macie moździerza wlejcie oliwę do miseczki i wsypcie zioła. W oliwie zioła cudownie „otworzą” smak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz