ciasta
"Leśny mech" 😂🌿💕@eliza_betka wyczarowała takie oto ciasto 😍
Ciasto:
3 duże jaja
1 szklanka ksylitolu
1 1/3 szklanki oleju – u mnie olej kokosowy
2 szklanki kaszy manny
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
450 g mrożonego szpinaku, rozdrobnionego
Składniki na krem:
300 ml śmietanki kremówki 30%
1 galaretka np. o smaku pinacolada lub cytrynowym
2 łyżki ksylitolu
1 owoc granatu -do ozdoby
szpinak rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody, można go również zblendować.
Jajka o temp. pokojowej miksujemy razem z ksylitolem na jasną i puszystą masę. Pod koniec miksowania niewielkim strumieniem wlewamy olej kokosowy. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejszy stopień i dodajemy niewielkimi partiami kaszę mannę, przesiany proszek do pieczenia oraz wanilię. Na koniec ciasto łączymy ze szpinakiem za pomocą drewnianej łyżki. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem wylewamy ciasto i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni ( góra dół) lub 165 stopni (termoobieg) piekarnika. Pieczemy ok. 1 godz do suchego patyczka. Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta (na wysokości ok. 2/3 ciasta), obcięte ciasto pokruszyć palcami. Dół ciasta z powrotem włożyć do tortownicy, zakładając jej brzegi. KREM :Galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzątku, dokładnie wymieszać, wystudzić, śmietanę kremówkę ubić pod koniec ubijania dodając ksylitol. Tężejącą galaretkę (gdy przybrała konsystencje rzadkiego kisielu) dodać do śmietanki i szybko zmiksować do połączenia się składników. Masę wyłożyć na ciasto, na wierzchu wysypać przygotowane wcześniej okruszki ciasta, lekko je dociskając. Na nich ułożyć pestki granatu lub inne owoce np. maliny, jagody. UWAGA jeśli chcemy krem bardziej fit można zastąpić kremówkę serkiem mascarpone, jogurtem z żelatyną, kremem jaglanym, możliwości jest sporo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz