W 100% procentach legalny Snickers od @www.funeatfit.pl) (
Składniki:
warstwa krucha: 35g
mąki kokosowej
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżka miodu
1 łyżka oleju kokosowego
karmel:
120g
daktyli
garść orzeszków arachidowych
polewa czekoladowa:
80g gorzkiej czekolady (70%)
1 łyżeczka oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
Daktyle zalewamy 3 łyżkami wrzątku i odstawiamy na 15
minut. W tym samym czasie łączymy ze sobą wszystkie składniki z warstwy
kruchej. Powstałą masę wykładamy do formy lub pojemnika plastikowego wcześniej
wyłożonego papierem do pieczenia i chowamy do zamrażarki na 15 minut. Daktyle
blendujemy razem z masłem orzechowym. Jeśli masa jest za gęsta można dodać
jeszcze łyżkę wody. Łączymy z orzeszkami arachidowymi i dokładnie mieszamy.
Powstały karmel wykładamy na kruchą warstwę i ponownie chowamy pojemnik do
zamrażarki. Tym razem do całkowitego zamarznięcia górnej warstwy, ok. 1h. Po
upływie tego czasu wyciągamy nasze „ciasto” i kroimy na mniejsze prostokąty. W
kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i olej kokosowy. Bierzemy każdy kawałek
batonika i obtaczamy w czekoladzie. Ponownie chłodzimy w zamrażarce ok. 10
minut. Batoniki przechowujemy w lodówce. Z podanej porcji wyszło10
batoników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz