Kawowa tarta jaglana ze śmietanką kokosową od @wegankablog (www.weganka.com) 😍👌
💗Składniki
(na formę 20 cm)
spód:
✔3/4 szklanki orzeszków ziemnych
✔1/2 szklanki daktyli
✔1 łyżka ziaren kakao (opcjonalnie)
✔1 łyżeczka kakao
✔1 łyżeczka oleju kokosowego
masa:
✔1/2 szklanki kaszy jaglanej (100 g)
✔120 ml mocnej zaparzonej kawy
✔1 łyżeczka oleju kokosowego
✔3 łyżki syropu klonowego (lub innego słodzidła)
✔1 łyżka likieru amaretto (opcjonalnie)
✔kilka kropel soku z cytryny
śmietanka kokosowa:
✔1 puszka schłodzonego mleka kokosowego (400 ml)
✔1 łyżka soku z cytryny
✔kakao i cynamon do obsypania
💗Kaszę dokładnie opłukujemy pod gorącą wodą, zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy do miękkości, aż wchłonie wodę.
Zabieramy się za przygotowanie spodu. Daktyle zalewamy gorącą wodą, ostawiamy na 10 minut. Do blendera wrzucamy orzeszki ziemne, ziarna kakao, kakao i blendujemy przez kilkanaście sekund.
Dodajemy daktyle z odrobiną wody, w której się moczyły oraz olej kokosowy. Blendujemy raz jeszcze.
Powstałą masą wykładamy spód blaszki (powinna był nasmarowana olejem lub wyłożona papierem do pieczenia bądź folią spożywczą).
Gotowy spód władamy do lodówki.
Gdy kasza się ugotuje, dodajemy do niej kawę, syrop klonowy, olej kokosowy, sok z cytryny oraz likier. Całość miksujemy ręcznym blenderem na gładki krem. Krem kawowy przelewamy na przygotowany spód. Gdy ostygnie, tartę wkładamy do lodówki na całą noc.
Śmietankę kokosową przygotowałam rano, możecie to zrobić zaraz gdy tarta ostygnie i dopiero wtedy schować do lodówki.
Stałą część mleka kokosowego przekładamy do miski, dodajemy sok z cytryny i ubijamy mikserem przez kilkanaście sekund, aż do dokładnego rozmieszania kremu. Krem przekładamy na tartę. Posypujemy mieszanką cynamonu i kakao.
NAJTAŃSZĄ KASZĘ JAGLANĄ KUPICIE TUTAJ
Stałą część mleka kokosowego przekładamy do miski, dodajemy sok z cytryny i ubijamy mikserem przez kilkanaście sekund, aż do dokładnego rozmieszania kremu. Krem przekładamy na tartę. Posypujemy mieszanką cynamonu i kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz