Czekoladowo - kokosowy sernik z chia na zimno od @malgorzatakotowicz 🍰💕 (www.kotowicz.fitness.wp.pl)
💗Spód:
✔125g słonecznika
✔100g daktyli
✔10g kakao
✔10g oleju kokosowego
💗Masa biała:
✔400 ml mleczka kokosowego
✔400 ml jogurtu naturalnego
✔50g chia
✔3 łyżki syropu daktylowego
✔70g miodu
✔5 łyżeczek żelatyny
💗Wierzch:
✔gorzka czekolada
✔10g oleju kokosowego.
💗Daktyle namaczamy przez 30 minut. Odsączamy z wody i dokładnie blendujemy z pozostałymi składnikami. Możemy dodać parę łyżek wody po namoczonych daktylach jeśli masa będzie za gęsta. Foremke wykładamy papierem. Użyłam o średnicy 28 cm. Rękoma układamy spód i wstawiamy do lodówki na 2h. Mleczko kokosowe łączymy z jogurtem, syropem i płynnym miodem. Wszystko blendujemy. Żelatynę zalewamy wodą do poziomu. Następnie dodajemy wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. Żelatynę wlewamy do kokosowej masy podczas jej blendowania. Na koniec dodajemy chia, mieszamy i wstawiamy do lodówki, żeby masa lekko stężała. Następnie należy wylać całość na wcześniej powstały spód. Wstawiamy do lodówki i czekamy aż całość stężeje. Na koniec rozpuszczamy czekoladę w wodnej kąpieli dodając olej kokosowy. Rozpuszczoną czekoladę wylewamy na wierzch. Wstawiamy do lodówki. Po godzinie ciasto powinno być już gotowe. 💕
💗Spód:
✔125g słonecznika
✔100g daktyli
✔10g kakao
✔10g oleju kokosowego
💗Masa biała:
✔400 ml mleczka kokosowego
✔400 ml jogurtu naturalnego
✔50g chia
✔3 łyżki syropu daktylowego
✔70g miodu
✔5 łyżeczek żelatyny
💗Wierzch:
✔gorzka czekolada
✔10g oleju kokosowego.
💗Daktyle namaczamy przez 30 minut. Odsączamy z wody i dokładnie blendujemy z pozostałymi składnikami. Możemy dodać parę łyżek wody po namoczonych daktylach jeśli masa będzie za gęsta. Foremke wykładamy papierem. Użyłam o średnicy 28 cm. Rękoma układamy spód i wstawiamy do lodówki na 2h. Mleczko kokosowe łączymy z jogurtem, syropem i płynnym miodem. Wszystko blendujemy. Żelatynę zalewamy wodą do poziomu. Następnie dodajemy wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. Żelatynę wlewamy do kokosowej masy podczas jej blendowania. Na koniec dodajemy chia, mieszamy i wstawiamy do lodówki, żeby masa lekko stężała. Następnie należy wylać całość na wcześniej powstały spód. Wstawiamy do lodówki i czekamy aż całość stężeje. Na koniec rozpuszczamy czekoladę w wodnej kąpieli dodając olej kokosowy. Rozpuszczoną czekoladę wylewamy na wierzch. Wstawiamy do lodówki. Po godzinie ciasto powinno być już gotowe. 💕
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz